Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RÓLAM

ISMERJ MEG!

Czolori, mint Colors azaz színek, plusz egy Z, a Czok-ból, a vezetéknevemből. Vagyis valószínűleg már a születésem előtt nyilvánvaló volt, hogy egyszer majd - sok kanyargás után - a színek lesznek az én utam. 

 

Az első színes álmomat kislány-koromban láttam. Egy tó víztükre alól néztem ki a parton álló fákra. Az ellenfényben látszó lombokon át ezer színre bomlott a napsugár. Gyönyörű volt, és én boldog voltam. Ma, amikor színes ékszereket készítek, ugyanez a boldogság jár át, amikor két szín, két egymást szerető árnyalat találkozik. Ezt keresem, ezt fürkészem mindenhol, ahol járok.

Anyagom elsősorban a fonal és a gyöngy. A fonal szeretete édesanyámtól jön, aki kötő iparművész, és aki az ő édesanyjától örökölte ügyes kezeit. Nagyanyó – így hívtuk mi, unokák - pedig az édesapjától, a dédnagyapámtól, aki autodidaktaként csodás képeket festett, korántsem naiv módon.

 

A gyöngy, a sok-sok apró gyöngy és ásvány az álmomban látott napsugár-pöttyökre emlékeztet. Élvezem, amikor kuszának tűnő sokaságukból egy harmonikus, titokzatosan csillogó ékszer születik meg a kezeim között. Addig formázom, míg egy belső hang azt nem mondja: most már elég szép. Mostanában jutott eszembe, hogy mennyire igaz a mondás: olyan szép, hogy megszólal. És tényleg megszólal valami ott, belül, ami mindig megsúgja, mikor vagyok kész vele.

 

Varró Danitól olvastam nemrég, hogy a költői öntudat sokkal hamarabb megszületik a leendő költőben, mint a jó vers. Én is így voltam ezzel évekig. Mindig is szerettem a karakteres, hangsúlyos ékszereket, és tudtam, hogy egyszer én is ilyeneket fogok készíteni. Aztán hosszú ideig tartó feszült várakozás és belső készülődés után egy felém lökött kemény mondat hatására még aznap este kibuggyant belőlem az első ékszer. Azóta gyártom őket megállíthatatlanul. Ennek csaknem 10 éve.

 

Két kislányom akkor még kicsi volt, mára már kamaszok, lassan ők a modelljeim. Számomra pedig, ahogy telnek az évek, egy új cél kezd kikristályosodni: a színek segítségével - Magyarország vezető tanácsadójánál, Pirityi Évánál vizsgázott színtanácsadóként - bebizonyítom a koruk miatt aggódó nőknek, hogy a kor csak egy szám. Az számít, ami belül van, a belülről sugárzó szépség. Ez pedig nem derékbőség és ránctalanság kérdése. Biztosan tudom: mindenkinek van egy szép arca, és boldog vagyok, amikor ezt megmutathatom.

 

Ékszereimet azoknak a nőknek ajánlom, akik magabiztosan tudják, hogy mi áll jól nekik, akik ismerik és vállalják önmagukat, és nem félnek a tömegből kitűnni. És ajánlom azoknak is, akik eddig még nem merték megmutatni azt az arcukat, amiről el sem merik hinni, hogy létezik.

Czok Ildi